Βιογραφικό
Ο Δρ Παναγιώτης (Πάνος) Πολυγερινός είναι κάτοχος B.Eng. Μηχανολόγου Μηχανικού (πρώτος της τάξης του και στο 3% του συνόλου των αποφοίτων) από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Ελλάδα, 2006. Το 2007 απέκτησε M.Sc. in Mechatronics (με διάκριση) από το King’s College London, London, U.K. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2011, και ως υπότροφος τόσο του EPSRC όσο και του Ιδρύματος Ωνάση, απέκτησε Ph.D. Μηχανολόγου Μηχανικού (ρομποτική), πάλι από το King’s College του Λονδίνου (επιβλέπων: Καθ. Kaspar Althoefer). Το 2012, εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στη Σχολή Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών John A. Paulson στο Harvard University, ΗΠΑ. Αμέσως μετά ονομάστηκε μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering στο Harvard University και πρωτοστάτησε σε πολλά νέα ερευνητικά έργα ρομποτικής (σύμβουλος: Καθ. Conor J. Walsh). Το 2015 διορίστηκε επίκουρος καθηγητής στο Arizona State University, Η.Π.Α., όπου ίδρυσε και διηύθυνε το Bio-inspired Mechatronics lab και καθοδήγησε αρκετούς φοιτητές PhD, MS και BS. Δημιούργησε με επιτυχία ένα ανεξάρτητο ερευνητικό χαρτοφυλάκιο και προσέλκυσε επιχορηγήσεις έρευνας συνολικού ύψους άνω των 2,0 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα πρώτα τρία χρόνια. Μετά από 10+ χρόνια έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στην ομάδα Strategy της Ernst & Young (EY) για να βοηθήσει τον ψηφιακό/τεχνολογικό μετασχηματισμό ελληνικών βιομηχανιών. Το 2020, εντάχθηκε στην BiC και στο πρώτο Data Driven Innovation Lab για να βοηθήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων χρησιμοποιώντας ερευνητικές μεθόδους Machine Learning και NLP.
Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την ενσωμάτωση ρομποτικών/μηχατρονικών/soft robotics διατάξεων και συστημάτων που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν ανθρώπινες διεργασίες και λειτουργίες. Έχει περισσότερες από 60 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά και συνέδρια με κριτές που σχετίζονται με τη ρομποτική, καθώς και με περισσότερες από 20 απονεμημένες και κατατεθειμένες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητικές του προσπάθειες έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό από την ακαδημαϊκή κοινότητα προσελκύοντας βραβεία καλύτερης εργασίας σε διεθνή συνέδρια, εξώφυλλα σε περιοδικά και έχει ένα ερευνητικό h-index = 31 με περισσότερες από 9.800 αναφορές. Είναι senior member της IEEE και ενεργεί ως συνεργάτης συντάκτης σε διεθνή περιοδικά ρομποτικής.
Σήμερα, είναι εκλεγμένος Αναπληρωτής καθηγητής soft robotics και μηχατρονικής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη, όπου διεξάγει ερευνητικές και διδακτικές δραστηριότητες. Στο ΕΛΜΕΠΑ σαν ΕΥ έχει προσελκύσει ήδη ερευνητικές επιχορηγήσεις της ΕΕ άνω των 1,75 εκατομμυρίων ευρώ.