Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
     

Τηλ.: +30 2810 379227
Ώρες Γραφείου: Πέμπτη 12.00-14.00 &
Παρασκευή 12.00-13.00
e-mail:
markospetousis@hmu.gr
Εκτενές Βιογραφικό

 

Μαθήματα
Μηχανολογικό Σχέδιο Ι και ΙΙ
CAD 3D
Κατασκευαστικές Τεχνολογίες ΙΙ
Αρχές Ψηφιακής Καθοδήγησης
Λεπτομηχανική
Μηχανολογικός Σχεδιασμός Ι
Μηχανολογικός Σχεδιασμός ΙI
CAD/CAM/CNC (μεταπτυχιακό)

Σπουδές
Βασικό πτυχίο: Πανεπιστήμιο Πατρών: Μηχανολόγος Μηχανικός, 1997 Μεταπτυχιακό: Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Συστήματα Παραγωγής
Διδακτορικό: Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης «Προσομοίωση μηχανουργικών κατεργασιών με χρήση τεχνολογιών σχεδίασης και οπτικοποίησης σε Εικονικό Περιβάλλον» (2007)

 

Ενδιαφέροντα

Σύγχρονες τεχνολογίες της επιστήμης του μηχανικού: τρισδιάστατα γραφικά, εικονική πραγματικότητα, τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής (additive manufacturing, 3d printing) και αντίστροφη μηχανική (Reverse Engineering).
Μηχανουργικές κατεργασίες.
Εφαρμογές εμβιομηχανικής.
Θέματα σχετικά με σχεδιασμό, ανάπτυξη, προγραμματισμό και έλεγχο Συστημάτων Παραγωγής.

Ο Δρ. Μάρκος Πετούσης έχει λάβει το Δίπλωμά του από το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών το έτος 1997. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με Τομέα Εξειδίκευσης τα Συστήματα Παραγωγής το 2001 από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διδακτορικό Δίπλωμα από το ίδιο Πολυτεχνείο, το έτος 2007.
Από το 1994 (αρχικά ως προπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια ως Διπλωματούχος Μηχανικός) έως σήμερα είχε εμπλακεί ερευνητικά σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά και βιομηχανικά έργα, καθώς και στο βιομηχανικό σχεδιασμό, με αντικείμενο την τεχνολογία των συστημάτων CAD/CAM/CAE, την Εικονική Πραγματικότητα, την Ταχεία Πρωτοτυποποίηση και τις Μηχανουργικές Κατεργασίες. Στη Διδακτορική του Διατριβή ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο προσομοίωσης μηχανουργικών κατεργασιών φρεζαρίσματος τριών αξόνων σε περιβάλλον Εικονικής Πραγματικότητας. Το μοντέλο αυτό παρέχει τη δυνατότητα οπτικοποίησης και της διαδικασίας της κοπής σε ένα ρεαλιστικό εικονικό περιβάλλον μηχανουργείου, αλλά κυρίως παρέχει ποιοτικά δεδομένα για διάφορες παραμέτρους που σχετίζονται με το αποτέλεσμα της κατεργασίας και ποσοτικά δεδομένα σε σχέση με την αναπτυσσόμενη τραχύτητα στις κατεργαζόμενες επιφάνειες.
Από το 1999 είναι Εργαστηριακός και Επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Διδάσκει μαθήματα μηχανολογικού σχεδίου, CAD/CAM/CNC/CAE και μηχανουργικών κατεργασιών. Έχει διδάξει αντίστοιχα μαθήματα στο παρελθόν στο Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Τεχνολογίας Υλικών, ως συμβασιούχος Επιστημονικός Συνεργάτης.
Το 2017 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Από το 2022 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η τρισδιάστατη γεωμετρική μοντελοποίηση, η τεχνολογία των γραφικών, οι μηχανουργικές κατεργασίες, η εμβιομηχανική, οι τεχνολογίες ανάπτυξης εικονικών και φυσικών πρωτοτύπων (ταχεία πρωτοτυποποίηση, αντίστροφη μηχανική), οι τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής (additive manufacturing, 3d printing) και η έρευνα σε υλικά για αυτές.
Ο Δρ. Μάρκος Πετούσης το 2018 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Καθηγητής του Dennis Gabor College της Ουγγαρίας.
Ο Δρ. Μάρκος Πετούσης έχει δημοσιεύσει 100 εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (in peer review scientific journals), 43 ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και 6 ανακοινώσεις σε εθνικά επιστημονικά συνέδρια. Επίσης, έχει γράψει 3 κεφάλαια σε αντίστοιχα αγγλόφωνα επιστημονικά βιβλία.
Ο Δρ. Μάρκος Πετούσης μιλά Ελληνικά (μητρική γλώσσα) και Αγγλικά (άπταιστα). Είναι έγγαμος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1974. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 1997.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο