Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
    Τηλ.: +30 2810 379220
Ώρες γραφείου Εαρινού Εξαμήνου: Πέμπτη 9:00 – 14:00 (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων)
e-mail: dkatsap@hmu.gr

Εκτενές Βιογραφικό                                                        

 

Μαθήματα
Σύνθεση Ενεργειακών Συστημάτων
Θέρμανση Ψύξη Κλιματισμός ΙΙ
Υδροδυναμικές Μηχανές

Σπουδές
Βασικό πτυχίο: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Μηχανολόγος Μηχανικός, 1997

Διδακτορικό: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: 
«Μεγιστοποίηση διείσδυσης αιολικής ισχύος σε απομονωμένα ενεργειακά συστήματα. 2007.»
Ενδιαφέροντα
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Υβριδικοί Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος
Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού – θερμότητας
Εξοικονόμηση ενέργειας – Ορθολογική χρήση ενέργειας
Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και υποδομών
Ενεργειακή πολιτική
Κοινωνικές και αναπτυξιακές επεκτάσεις έργων ΑΠΕ
Επιπτώσεις έργων ΑΠΕ.

Ο Δημήτριος Κατσαπρακάκης είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1997) και Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός (2007) του ίδιου ιδρύματος με αντικείμενο «Μεγιστοποίηση διείσδυσης αιολικών πάρκων σε απομονωμένα ενεργειακά συστήματα». Από το 2001 εργάστηκε σε σειρά επιστημονικών σε ερευνητικών προγραμμάτων στο Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας του ΤΕΙ Κρήτης, με αντικείμενα συναφή με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την ορθολογική χρήση ενέργειας.
Το 2008 εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Κρήτης, ενώ το 2020 εκλέχτηκε στη βαθμίδα του καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης). Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και επίσης στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Τμήμα «Ενεργειακά Συστήματα» του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διοικητικών επιτροπών του Τμήματος και του Ιδρύματος, ενώ από το Δεκέμβριο του 2017 υπηρετεί ως Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Στα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του συμπεριλαμβάνονται η διείσδυση ΑΠΕ σε νησιωτικά συστήματα, η σχεδίαση και ανάπτυξη υβριδικών σταθμών, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα, οι κοινωνικές προοπτικές και οι επιπτώσεις από την αξιοποίηση των ΑΠΕ, η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας κλπ.
Έχει διατελέσει ο κύριος ερευνητής – μελετητής σε σειρά αναπτυξιακών έργων, σε ομάδες εργασίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (υβριδικοί σταθμοί ενέργειας, έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έργα ενεργειακής διαχείρισης κλπ). Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία, και σειρά από εκπαιδευτικές σημειώσεις, ενώ την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνει το πρώτο βιβλίο του στην αγγλική γλώσσα, βάσει συμβολαίου με το διεθνώς αναγνωρισμένο εκδοτικό οίκο “Taylor & Francis”. Έχει δημοσιεύσει 24 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κρίση (σε όλες ως κύριος συγγραφέας), και 31 δημοσιεύσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια (στις 25 ως κύριος συγγραφέας), δύο κεφάλαια σε τόμους και σειρά άρθρων στον εσωτερικό τύπο. Το επιστημονικό του έργο έχει πλέον των 600 ετεροαναφορών (h-Index 13). Έχει συμμετάσχει σε πλήθος Εθνικών και Ευρωπαϊκών έργων Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ως Ερευνητής ή και Επιστημονικός Υπεύθυνος.
Συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας στα εργαστήρια – σεμινάρια της Eυρωπαϊκής Επιτροπής TAIEX, έχει αναλάβει ως αξιολογητής σειρά ερευνητικών προτάσεων για λογαριασμό της ΓΓΕΤ και επίσης έχει αξιολογήσει δεκάδες άρθρα των πλέον αναγνωρισμένων περιοδικών του κλάδου του, του εκδοτικού οίκου Elsevier.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο